Majówka w Chałupkach

19 maja 2022 roku  miała miejsce Majówka Rodziny Szkół im. Jana Pawła II Archidiecezji Przemyskiej  w Chałupkach.

Święto, które obchodziliśmy w Chałupkach było niezwykłe i wzruszające. W progach  szkoły pojawili się liczni goście, aby razem ze społecznością szkolną i lokalną kultywować piękną tradycję ku czci Matki Bożej oraz wspominać św. Jana Pawła II.

Zjazd Rodziny Szkół noszących imię Jana Pawła II z Archidiecezji Przemyskiej miał podniosły charakter. Przewodniczył mu JE ks. abp Metropolita Przemyski Adam Szal, który prowadził Nabożeństwo Majowe przy przydrożnej kapliczce.

Swoją obecnością zaszczycili nas także:

dr Krzysztof Majkowski – przewodniczący Społecznej Rady Rodziny Szkół Jana Pawła II Archidiecezji Przemyskiej,

pan Marian Penar – przedstawiciel Społecznej Rady Ogólnopolskiej Rodziny Szkół   im. Jana Pawła II,

pani Nina Kitlińska – prezes Stowarzyszenia Przyjaciół Podkarpackiej Rodziny Szkół im. Jana Pawła II,

Ks. Dziekan Tadeusz Gramatyka – proboszcz parafii Przeworsk,

Pan Daniel Krawiec – Wójt Gminy Przeworsk,

Pani Sabina Południak – dyrektor Centrum Usług Wspólnych,

Pan Andrzej Ruchała – przewodniczący Rady Gminy Przeworsk,

oraz dyrektorzy i delegacje z 17 szkół Podkarpackiej Rodziny Szkół im. Jana Pawła II.

Część artystyczna – teatr cieni – w wykonaniu uczniów szkoły w Chałupkach poruszył serca gości oraz skłonił do refleksji na temat wartości w życiu człowieka, roli miłości   i więzów rodzinnych.

Po uczcie duchowej przyszedł też czas na wykwintny poczęstunek, który przygotowała Rada Rodziców oraz babcie uczniów, które robią najlepsze pierogi na świecie.

Wielotygodniowe przygotowania koordynowane przez panią dyrektor Danutę Sobalę, ogromne wsparcie Rodziców, zaangażowanie nauczycieli i uczniów, pomoc mieszkańców Chałupek, asysta Policji i OSP Chałupki sprawiły, że dzień ten na zawsze pozostanie wszystkim w pamięci. Intensywne i wspólne działania, za które organizatorzy zebrali tak wiele ciepłych słów i podziękowań, przyniosły wszystkim ogromną radość i dumę.

Z całego serca dziękujemy tym, którzy podjęli wyzwanie i dołożyli swoją cegiełkę    w budowie tak wspaniałej uroczystości.

VI Zjazd Rodziny Szkół noszących imię Jana Pawła II Archidiecezji Przemyskiej

16 września 2021 roku w Jaworniku Polskim odbył się VI Zjazd Rodziny Szkół noszących imię Jana Pawła II Archidiecezji Przemyskiej. W zjeździe uczestniczyli dyrektorzy i przedstawiciele 17 szkół i placówek oświatowych noszących imię Jana Pawła II Archidiecezji Przemyskiej. Były to Szkoły Podstawowe w: Chałupkach, Jasienicy Rosielnej, Kraczkowej, Piwodzie, Zarzeczu, Klimkówce, Drohojowie, Baligrodzie, Rączynie, Łękach Dukielskich, Łańcucie, Pobiednej, Świebodnej oraz Zespół Szkół w Jasionce, Przedszkole Gminne w Iwoniczu Zdroju, Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Jarosławiu.
Na spotkaniu gościliśmy Stowarzyszenie Przyjaciół Podkarpackiej Rodziny Szkół im. Jana Pawła II w osobach: pani przewodnicząca zarządu  Nina Kitlińska, wiceprzewodniczący zarządu Rafał Czupryk, sekretarz Krzysztof Warchoł oraz pan Zbigniew Inglot a także pan Marian Penar – przedstawiciel Społecznej Rady Ogólnopolskiej Rodziny Szkół noszących imię Jana Pawła II.
Spotkanie rozpoczęło się Mszą Świętą w kościele parafialnym pw. św. Andrzeja Apostoła w Jaworniku Polskim, której przewodniczył arcybiskup Adam Szal. W wygłoszonej homilii Metropolita Przemyski ukazał, jak ważną rolę w procesie wychowania odgrywają nauczyciele, którzy dla młodego pokolenia powinni być świadkami i autorytetami.  W wygłoszonym słowie powołał się na bł. Kardynała Stefana Wyszyńskiego i świętego Jana Pawła II.
Obie postacie uczą nas miłości do Boga, Ojczyzny i drugiego człowieka.
Po modlitwie w asyście Orkiestry Dętej z Wysokiej nastąpił przemarsz do budynku Urzędu Gminy – Technitex. Serdeczne słowa powitania dla zaproszonych gości oraz wszystkich przedstawicieli szkół skierowała dyrektor szkoły Romana Dubas ( gospodarz spotkania). Następnie młodzież Szkoły Podstawowej im. Jana Pawła II w Jaworniku Polskim przedstawiła program artystyczny poświęcony swojemu Patronowi.
Kolejnym punktem zjazdu Rodziny Szkół noszących imię Jana Pawła II było wystąpienie Krzysztofa Majkowskiego, przewodniczącego Społecznej Rady, który dziękował za możliwość wspólnego spotkania się po prawie 2 latach przerwy, którą spowodowała sytuacja pandemii, przedstawił zakres działań Rodziny na przestrzeni tego czasu, gdzie działania przeniesione zostały do Internetu.
Na spotkaniu głos zabrali również: Wójt Gminy Jawornik Polski – pan Stanisław Petynia, który objął patronatem to wydarzenie, Podkarpacki Wicekurator Oświaty – pan Stanisław Fundakowski  oraz pani Nina Kitlińska.
Po wspólnym obiedzie w ramach zjazdu odbyło się robocze spotkanie Arcybiskupa Adama Szala z dyrektorami i przedstawicielami Stowarzyszenia, którego celem jest ustalenie wspólnych działań poświęconych patronowi oraz kolejnych spotkań rodziny szkół.

Majówka, która odbyła się 10 maja 2018 roku w Kraczkowej przyjęta została jako spotkanie Rodziny Szkół, dlatego kolejny zjazd w Chałupach będzie VIII spotkaniem Rodziny Szkół im. Jana Pawła II.

Zapraszamy na konferencję

Szanowni Państwo

Społeczne doświadczenia minionych kilkunastu miesięcy uczą nas wszystkich pokory i respektu do wartości podstawowych, pierwszych, które w życiu każdego z nas są najważniejsze, od których wiele zależy, które stanowią o naszej tożsamości a nawet egzystencji. Podobne troski i dylematy ustawiają nas jakby w jednym szeregu, wskazując konieczność przejścia z jednego etapu do następnego. Przejście to jest trudne, gdyż elementy, które pozostawały dotąd w równowadze, ulegają „płynnej rzeczywistości”. Pojawiają się nowe wyzwania, którym musimy sprostać; nowe szanse, które chcemy wykorzystać. A wszystko to dla dobra naszych Rodzin, które zawsze pozostają w centrum społecznej uwagi…

Organizowana konferencja online pt. „Wsparcie psychologiczno-pedagogiczne rodzin, dzieci i młodzieży. Nowe wyzwania w dobie płynnej rzeczywistości”, jest próbą odpowiedzi na mnożące się pytania i dylematy natury wychowawczej, pedagogicznej, psychologicznej  i emocjonalnej. Dziś tym bardziej pytamy: Jak wychowywać ? Jak budować relacje ale poza siecią – tu i teraz (w realu) w rodzinie, szkole i wszędzie tam, gdzie „człowiek pragnie obecności człowieka”. Cel naszego cyfrowego spotkania jest jeden: wspólnie spojrzeć w przyszłość i działać dla dobra tych, którzy realnego wsparcia potrzebują…

Adresatami konferencji są rodzice, nauczyciele, katecheci, wychowawcy, pedagodzy i psychologowie, dyrektorzy szkół, przedszkoli i placówek oświatowych, pracownicy poradni, przedstawiciele wydziałów edukacji, samorządowcy odpowiedzialni za profilaktykę, członkowie stowarzyszeń i organizacji społecznych działających na rzecz młodzieży i wychowania, rodziny i szkoły. Przedsięwzięcie wpisuje się w cykl inicjatyw o randze ogólnopolskiej, regionalnej i lokalnej.

W imieniu organizatorów serdecznie zapraszamy!!!

Program konferencji w załączniku.

30 rocznica wizyty Ojca Świętego Jana Pawła II w Rzeszowie

W środę 2 czerwca 2021 roku obchodziliśmy 30 rocznicę wizyty Ojca Świętego Jana Pawła II w Rzeszowie i zarazem 30 rocznicę konsekracji katedry rzeszowskiej. Mszę Świętą dziękczynną o godz. 18.00 odprawił ks. bp Jan Wątroba. Po Mszy Świętej  w procesji wszyscy udali się do Parku Papieskiego, gdzie miało miejsce poświęcenie pomnika św. Jana Pawła II. W uroczystościach oprócz władz samorządowych, oświatowych i kościelnych uczestniczyli również przedstawiciele naszego Stowarzyszenia: Nina Kitlińska, Mariusz Guzek, Zbigniew Inglot.

XX Pielgrzymka Rodziny Szkół na Jasną Górę

XX Pielgrzymka Rodziny Szkół im. Jana Pawła II na Jasną Górę, w jubileuszowym roku 100-lecia urodzin św. Jana Pawła II, odbyła się w czwartek, 8 października na Szczycie jasnogórskim. W tym roku ze względu na pandemię i obowiązujące rygory sanitarne organizatorzy zaprosili na pielgrzymkę przede wszystkim delegacje z pocztami sztandarowymi szkół. Wszyscy pielgrzymi, by zachować należyty dystans, zgromadzili się wyłącznie na błoniach jasnogórskich. Specjalne słowo pozdrowienia do uczestników pielgrzymki, zarówno zgromadzonych na Jasnej Górze, jak i łączących się duchowo, skierował prezydent Polski Andrzej Duda.  Continue reading „XX Pielgrzymka Rodziny Szkół na Jasną Górę”