Znamy laureatów Wojewódzkiego Konkursu Historyczno – Religijnego w Rzeszowie

24 kwietnia 2018 roku w Rzeszowie odbył się finał konkursu historyczno – religijnego „Rola Narodu i Kościoła w odzyskaniu niepodległości”. Konkurs  adresowany był do uczniów gimnazjów z wszystkich  diecezji znajdujących się na terenie województwa podkarpackiego. Głównym celem konkursu było  zwiększenie świadomości związanej z rolą Kościoła w jednoczeniu Polaków na drodze do odzyskania niepodległości. W ostatnim już wojewódzkim etapie 31 uczniów wyłonionych z wcześniejszych eliminacji rozwiązywało na Uniwersytecie Rzeszowskim test umieszczony na platformie cyfrowej. Uczniowie odpowiadali na 50 pytań jednokrotnej i wielokrotnej odpowiedzi, pytania prawda fałsz oraz opisywali chronologicznie poszczególne wydarzenia i zaprezentowane obrazy. Do ścisłego finału konkursu zakwalifikowała się najlepsza 10 gimnazjalistów: Michał Krużel, Barbara Kupiec, Katarzyna Jarosz, Karol Kołodziej, Mateusz Gap, Maria Żaczek, Julian Ślęczka, Dawid Rząsa, Łukasz Gazda  i Agnieszka Gilarska, którzy odpowiadali na pytania z 5 przygotowanych kategorii: pieśni religijne i patriotyczne, historia w filmie, święty Jan Paweł II, chrześcijaństwo w Polsce i święci i błogosławieni. Ta finałowa rozgrywka miała miejsce w Urzędzie Marszałkowskim w Rzeszowie. Laureatami konkursu zostali Maria Żaczek z Grębowa, która zajęła III miejsce, Dawid Rząsa z Błażowej, który zajął II miejsce oraz Agnieszka Gilarska z Łowiec, która zajęła I miejsce i w nagrodę pojedzie na wycieczkę do Rzymu i Brukseli.

W trakcie obrad JURY zaprezentował się chór dziecięcy z Zespołu Szkół im. Jana Pawła II w Jasionce.

Pytaniom zadawanym uczestnikom przysłuchiwali się m.in. bp rzeszowski Jan Wątroba, pani Krystyna  Wróblewska – poseł na Sejm Rzeczpospolitej Polski, pani Maria Kurowska – wicemarszałek województwa podkarpackiego, pan Stanisław Fułdakowski – podkarpacki wicekurator oświaty dyrektor Oddziału IPN w Rzeszowie dr Dariusz Iwaneczko, pani Nina Kitlińska- prezes Stowarzyszenia Przyjaciół Podkarpackiej Rodziny Szkół im. Jana Pawła II,  pan dr Rafał Czupryk- Pełnomocnik Wojewody Podkarpackiego do spraw Rodzin, pani prof. dr hab. Beata Lorens  z  Uniwersytetu  Rzeszowskiego,  Dziekan, Dyrektor Kolegium Prawa i Bezpieczeństwa prof. nadzw. dr hab. Czesław  Kłak, ks. dr Marek Story – Wicekanclerz Kurii Diecezjalnej w Rzeszowie, wykładowca WSPiA   w Rzeszowie, pani prof. dr hab.  Anna Szylar- PCEN Rzeszów.

Laureatom konkursu serdecznie gratulujemy i życzymy niezapomnianych wrażeń z wycieczek do Brukseli oraz Rzymu.

Organizatorami konkursy były: Podkarpackie Centrum Edukacji Nauczycieli w Rzeszowie, Stowarzyszenie Przyjaciół Podkarpackiej Rodziny Szkół im. Jana Pawła II oraz Instytut Pamięci Narodowej Oddział w Rzeszowie.

Nasze stowarzyszenie oprócz wspomnianej już pani prezes reprezentowali wiceprezes Mariusz Guzek, sekretarz zarządu Jan Szajny oraz członkowie stowarzyszenia ks. Janusz Podlaszczak, Zofia Kwater  oraz Zbigniew Inglot.