III Zjazd szkół im. Jana Pawła II w Rzeszowskiej Katedrze

Już po raz trzeci ok. 500 przedstawicieli podkarpackich szkół, którym patronuje św. Jan Paweł II spotkali się w Katedrze Rzeszowskiej i Parku Papieskim w rocznicę wizyty papieża w Rzeszowie. W tym roku dołączyły do wspólnego świętowania również szkoły noszące imię Stefana Kardynała Wyszyńskiego.

Spotkanie, które miało miejsce 1 czerwca 2018 roku rozpoczęło się od wspólnej  Mszy Świętej pod przewodnictwem ks. bpa Jana Wątroby. Tuż po Mszy  Świętej wykonane zostało wspólne zdjęcie wszystkich uczestników zjazdu, po którym przemaszerowano pod pomnik św. Jana Pawła II, gdzie złożone zostały kwiaty.

Wszystkich przybyłych na III zjazd gości powitała prezes naszego stowarzyszenia pani Nina Kitlińska wspólnie  z pełnomocnikiem Wojewody  ds. Rodzin panem Rafałem Czuprykiem. Wśród zaproszonych gości znaleźli się m.in; parlamentarzyści Pani Krystyna Wróblewska, Pani Halina Szydełko, Pan Wojciech Buczak, obecni byli również Pani Ewa Leniart Wojewoda Podkarpacki oraz Pani Małgorzata Rauch Podkarpacki Kurator Oświaty. Swoją obecnością zaszczycili nas również Pan gen. Jacek Kitliński dyrektor generalny służby więziennej, pan Jerzy Cypryś Przewodniczący Sejmiku Województwa Podkarpackiego, Pan Waldemar Szumny wiceprzewodniczący Rady Miasta Rzeszowa, Pani Izabela Pyra dyrektor PCEN Rzeszów oraz Pani Elżbieta Dmitrowska – Kaduk prezes zarządu Stowarzyszenia Przyjaciół Szkół im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego.

III zjazd przedstawicieli wszystkich szkół papieskich na Podkarpaciu, zorganizowany w Katedrze Rzeszowskiej był kolejną doskonałą okazją do wymiany doświadczeń i poglądów oraz nawiązania nowych kontaktów, które mają na celu jeszcze ściślej zintegrować środowiska szkół noszących imię św.  Jana Pawła II.

Całość  zjazdu uświetniły występy artystyczne w wykonaniu Zespół i Pieśni i Tańca „Bandoska”, młodych aktorów – uczestników Warsztatów Terapii Zajęciowej w Przeworsku oraz uczniów Szkoły Podstawowej im. Jana Pawła II w Klimkówce.

Nie zapomniano też o poczęstunku, były pierogi oraz słodkie kremówki.

Wydarzenie zostało zorganizowane przez nasze Stowarzyszenie Przyjaciół Podkarpackiej Rodziny Szkół im. Jana Pawła II przy współpracy Pełnomocnika Wojewody ds. Rodzin i Podkarpackiego Centrum Edukacji Nauczycieli przy udziale Stowarzyszenia Przyjaciół Szkół im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego. Udział wzięli również członkowie naszego stowarzyszenia: Pani Zofia Kwater, ks. dr Janusz Podlaszczak, Pan Zbigniew Inglot, Pan Mariusz Guzek, Pan Jan Szajny.