XXXI Ogólnopolski Zjazd Rodziny Szkół im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim

W dniach  15-16 czerwca 2018 roku miał miejsce XXXI Ogólnopolski Zjazd Rodziny Szkół im. Jana Pawła II. Gospodarzem Zjazdu był Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim.

Zjazd rozpoczął się 15 czerwca koncelebrowaną przez ponad 30 księży mszą świętą w Sanktuarium Matki Boskiej Nieustającej Pomocy, pod przewodnictwem Jego Eminencji ks. Kardynała Stanisława Dziwisza, w obecności ks. Biskupa Kazimierza Gurdy, Biskupa Siedleckiego oraz duchowego opiekuna Rodziny Szkół im. Jana Pawła II ks. Biskupa Henryka Tomasika, Biskupa Radomskiego oraz ks. Romana Wiszniewskiego, Dziekana Dekanatu Radzyńskiego. Bardzo ważnym elementem zjazdu było poświęcenie i odsłonięcie płaskorzeźby Ojca świętego, która została ufundowana przez społeczność radzyńskiej szkoły.

Dyrektor szkoły, pani Grażyna Dzida podkreśliła podczas powitań wagę zjazdu w roku tak szczególnym i dla diecezji siedleckiej, dla Radzynia i dla Polski. Witała gości, delegacje  i przedstawicieli Rodziny Szkół z terenu Polski oraz z Grodna i Wilna.  Podczas spotkania zostały wręczone laureatom konkursów wiedzy o Janie Pawle II nagrody, upominki.  Część artystyczną rozpoczęła się od odśpiewania ,,Barki” ukochanej pieśni papieża, następnie z programem artystycznym wystąpiła młodzież ,  a w części konferencyjnej swój wykład o pracy miał ks. dr Grzegorz Stolarski, opiekun duchowy diecezjalnej Rodziny Szkół im. Jana Pawła II Diecezji Siedleckiej.  Świadectwem podzielili się Państwo Wrona z Częstochowy, rodzice Glorii cudownie uzdrowionej za wstawiennictwem Jana Pawła II.

Pierwszy Dzień Zjazdu zakończy koncert Kameralnej Orkiestry Akordeonowej Arti Sentemo oraz występ uczniów z Zespołu Szkół im. Jana Pawła II z Ulana – Majoratu.

Drugiego dnia zjazdu goście, którzy  przybyli na uroczystości  odbyli wycieczkę do Sanktuarium Błogosławionych Unitów Podlaskich w Pratulinie, Kolegiaty w Janowie Podlaskim i zwiedzali  Stadninę Koni Arabskich. Zjazd zakończył się w godzinach popołudniowych wspólnym odśpiewaniem „Barki”.

W zjeździe wzięło udział ponad 140 osób z 51 szkół. Nasze Stowarzyszenie reprezentowali pani Nina Kitlińska – przewodnicząca Zarządu, pan Mariusz Guzek wiceprzewodniczący, pan Jan Szajny sekretarz, pani Agata Rzeszutek członek stowarzyszenia. We wspólnej podróży na zjazd uczestniczyli także przedstawiciele Szkół Jana Pawła II z Jawornika Polskiego, Chałupek, Brzostka, Medyni Głogowskiej, Zarzecza.