XXXIII Ogólnopolski Zjazd Rodziny Szkół im. Jana Pawła II Jasionka, 29-30 maja 2020 r.

Szanowni Państwo!
Droga Rodzino Szkół noszących imię Świętego Jana Pawła II!

Już dziś serdecznie zapraszamy na XXXIII Ogólnopolski Zjazd Rodziny Szkół im. Jana Pawła II, który odbędzie się w Zespole Szkół w Jasionce im. Jana Pawła II, województwo podkarpackie (koło Rzeszowa).

Czujemy się wyróżnieni i zaszczyceni, że będziemy gospodarzami tak uroczystego przedsięwzięcia.

XXXIII Zjazd będzie nawiązywał do obchodów 100 Rocznicy Urodzin naszego Patrona św. Jana Pawła II,  w roku 100 Rocznicy Bitwy Warszawskiej, w przededniu beatyfikacji kardynała Stefana Wyszyńskiego – zwierzchnika i przyjaciela Karola Wojtyły. Hasłem przewodnim Zjazdu będą słowa papieża wybrane na zawołanie biskupie już w czasach krakowskich: „Totus Tuus”

Spotkanie rozpoczniemy uroczystą Mszą św. w Kościele Parafialnym pw. Matki Bożej Nieustającej Pomocy w Jasionce.

Nasze zaproszenie przyjęli już: JE Ks. Kard. Stanisław Dziwisz – sekretarz i kapelan arcybiskupa metropolity krakowskiego Karola Wojtyły w latach 1966-1978 i osobisty sekretarz papieża Jana Pawła II w latach 1978-2005, JE Ks. Bp. Jan Wątroba – Biskup Diecezji Rzeszowskiej, JE Ks. Bp.  Henryk Tomasik – Biskup Radomski – Duszpasterz Rodziny Szkół im. Jana Pawła II. Jesteśmy w trakcie starań o inne patronaty, jak również organizacji naszego Zjazdu.

W związku z tak ważnym jubileuszem 100 lecia urodzin Papieża planujemy odwiedzić miejsca   w Bieszczadach między innymi Jeziorka Duszatyńskie które urzekły Karola Wojtyłę do tego stopnia że napisał o nich wiersz. Klasztor Sióstr Nazaretanek w Komańczy który gościł Karola Wojtyłę, jak również był miejscem internowania Kardynała Stefana Wyszyńskiego.

W najbliższym czasie przedstawimy na tej stronie szczegółowe informacje dotyczące spraw organizacyjnych.

W imieniu całej społeczności szkolnej Zespołu Szkół w Jasionce im. Jana Pawła II serdecznie zapraszamy.

Z okazji tak wyjątkowego jubileuszu 100-lecia urodzin Patrona

bądźmy wszyscy razem, zarezerwujmy sobie ten czas: 29-30 maj 2020 r.

Dyrektor szkoły, Nina Kitlińska