XVII Ogólnopolska Pielgrzymka Rodziny Szkół im. Jana Pawła II na Jasną Górę

W dniach 3 – 4 października 2017 miała miejsce XVII Ogólnopolskiej Pielgrzymki Rodziny Szkół imienia Jana Pawła II na Jasnej Górze. Hasłem tegorocznej pielgrzymki były słowa Świętego Jana Pawła II:  „Idźmy naprzód z nadzieją”.

Pierwszym punktem pielgrzymki był piękny, choć mocno deszczowy Kraków oraz sanktuarium Bożego Miłosierdzia. Jak zawsze mocnym elementem była modlitwa przed relikwiami świętej Faustyny i nasze osobiste oddanie się Jezusowi miłosiernemu. Z Łagiewnik pielgrzymi ruszyli na podbój Starego Miasta. Centralnym punktem było dogłębne i szczegółowe zwiedzanie Katedry Wawelskiej – miejsca zaznaczonego wiarą, ale i patriotyzmem. Kolejnym ważnym miejsce była wizyta przy grobie Pary Prezydenckiej: Lecha i Marii Kaczyńskich oraz generała Józefa Piłsudskiego. Obecność w tak ważnych miejscach nie może nie stać się lekcją historii i polskości. W trakcie zwiedzana Krakowa znalazła się również chwila na degustacje pysznych krakowskich obarzanków.

Do Częstochowy pielgrzymi dotarli około godziny 19.00. Nie długo później, bo o godzinie 20.00 wzięli udział w nabożeństwie różańcowym oraz Apelu Jasnogórskim, które stanowiły rozpoczęcie centralnych uroczystość pielgrzymki. 4 października o godzinie 11.00 odbyła się uroczysta Msza Święta, której przewodniczył bp Henryk Tomasik, duszpasterz Szkół imienia Jana Pawła II. W homilii Ksiądz Biskup przybliżył symbolikę obrazu Matki Bożej Częstochowskiej oraz przypomniał orędzie, które skierowała Maryja w polskim Gietrzwałdzie, podczas swoich objawień.

W tegorocznym pielgrzymowaniu reprezentanci naszego Stowarzyszenia Pan Jan Szajny oraz pan Krzysztof Warchoł oraz pani Katarzyna Warchoł opiekunowie uczniów Zespołu Szkół w Zarzeczu pielgrzymowali wspólnie z przedstawicielami Szkoły Podstawowej  im. Jana Pawła II w Orzechowcach

Spotkanie u Tronu Matki Bożej Królowej Polski było ważnym elementem integracji Rodziny Szkół, jak również doskonałą okazją do zwiedzenia Jasnej Góry.