XVIII Podkarpacki Rajd Pieszy Szkół im. Jana Pawła II

Piękna słoneczna pogoda, chęć propagowania turystyki pieszej i zdrowego trybu życia oraz, a nade wszystko wspomnienie osoby i dzieła św. Jana Pawła II – tak można w skrócie opisać XVIII już rajd pieszy, który odbył się w środę 27.09.2017 r.

Oficjalne rozpoczęcie odbyło się tradycyjnie na Pruchnickim Rynku, gdzie Eugeniusz Mikłasz – Dyrektor Szkoły Podstawowej im. Jana Pawła II w Świebodnej, a zarazem członek naszego Stowarzyszenia  powitał wszystkich zgromadzonych oraz przedstawił planowany program imprezy.      W imieniu włodarza gminy Burmistrza Pruchnika, Robert Grządziel Sekretarz Gminy Pruchnik powitał wszystkich uczestników rajdu życząc dobrej zabawy i niezapomnianych wrażeń z wizyty na pięknej Ziemi Pruchnickiej.

W związku z tym, że ta cykliczna impreza odbyła się już po raz 18, Sekretarz podziękował głównemu organizatorowi – Dyrektorowi Eugeniuszowi Mikłaszowi za zaangażowanie w organizację rajdów, promujących piękno Ziemi Pruchnickiej, które corocznie cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem,                    a wręczając przygotowany specjalnie na tą okazję dyplom życzył mu, aby ten entuzjazm i zapał, który emanuje, towarzyszył mu w dalszej pracy.

Program jak co roku był wypełniony wieloma atrakcjami. Po spotkaniu w Pruchniku uczestnicy przejechali do Świebodnej, gdzie nastąpił podział na grypy wiekowe i trasy:

1. Trasa I – klasa III- IV (6 km)
  2. Trasa II – klasa V – VI (8 km)
  3. Trasa III – klasa VII, gimnazjum i starsi (10 km).

W trakcie wędrówki wszyscy spotkali się na Mszy Św. polowej w Sanktuarium Matki Bożej Pocieszenia w Jodłówce. Każdy miał tam okazję poznać historię Sanktuarium w Jodłówce, zwiedzić kościół,  studzienkę, czy chociażby Park Pielgrzyma. Na trasie można się było zaopatrzyć w wodę oraz posilić się zupą z kotła z chlebem. Na zakończenie przy Szkole w Świebodnej przy licznych ogniskach odbyło się pieczenie kiełbasy, dyskoteka na placu szkolnym oraz zabawy indywidualne.

W tegorocznym rajdzie wzięło udział ponad 700 uczestników z różnych szkół z całego Podkarpacia.

Jednym z organizatorów imprezy było nasze Stowarzyszenie Przyjaciół Podkarpackiej Rodziny Szkół im. Jana Pawła II.