Spotkanie młodzieży Podkarpacia

15 grudnia 2017 roku w sali kolumnowej Podkarpackiego Urzędu Wojewódzkiego w Rzeszowie odbyło się spotkanie młodzieży Podkarpacia, którego mylśą przewodnią było hasło: „W drodze ku dorosłości…”

Wydarzenie zostało zorganizowane przez Pełnomocnika Wojewody Podkarpackiego do spraw Rodzin, Wydział Polityki Społecznej PUW oraz nasze Stowarzyszenie Przyjaciół Podkarpackiej Rodziny Szkół im. Jana Pawła II. Spotkanie młodzieży otworzyła wojewoda podkarpacki pani Ewa Leniart, która – zapowiadając blok tematyczny związany z etosem służby – podkreśliła, jak ważną rolę w systemie bezpieczeństwa publicznego pełnią służby mundurowe. Wyraziła przekonanie, że wydarzenie będzie ciekawym doświadczeniem i okazją do dialogu z osobami, które na co dzień służą państwu i społeczeństwu. Pani wojewoda przekazała wszystkim uczestnikom spotkania z okazji zbliżających się świat Bożego Narodzenia życzenia świąteczne.

Podczas spotkania młodzież miała okazję nawiązania relacji z przedstawicielami Policji, Państwowej Straży Pożarnej oraz z żołnierzami. Zaproszeni goście opowiadali o realizowanych przez siebie zadaniach oraz codziennej pracy. Odpowiadali również na pytania zadawane przez młodzież.

W drugiej części spotkania odbyły się warsztaty profilaktyczne dotyczące bezpieczeństwa w sieci, które przeprowadziła Akademia Pozytywnej Profilaktyki.

Spotkanie  uświetnił koncert kolęd pn. „Młody duch i przyjaciele” , który wykonał muzyczny zespół z Górna.

W spotkaniu uczestniczyła pani Nina Kitlińska prezes naszego Stowarzyszenia Przyjaciół Podkarpackiej Rodziny Szkół im. Jana Pawła II.